Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

 

 

 


Ki lakik a színházban? – bejártuk a szülinapos Jurányit / a We Love Budapest beszámolója

Öt éve, hogy megnyílt a Jurányi Ház, az a közösségi tér, ahol felsorolni is sok, hogy mennyi mindenki lakik most. A II. kerületi Jurányi utca két, egybenyitott iskolaépületébe táskatervezőktől kezdve tánccsoportokon át az ország első zsidó színházáig sok tehetséges és lelkes alkotó, előadó és egyéb szervezet fért be, hogy egy inspiráló és összetartó közösségben élje tevékeny mindennapját. A születésnap alkalmából alaposan bejártuk a házat, műhely- és próbaterem ajtókat nyitogatva.

 

 

 

 

 

 



A Jurányi Házat mondhatjuk Buda egy egészen új színházának, ami annak ellenére is igaz, hogy már 2012 óta működik. Öt éve talán az alapítók, köztük Kulcsár Viki sem gondolták, hogy itt nem is olyan sokára előadások sora melegen tartani a színpadot. Akkor egy produkciós közösségi inkubátorházként indultak, tehetséggondozó szándékkal.


Ehhez két Jurányi utcai iskolát nyitottak egybe és alakítottak át – ez a hangulat pedig ott is ragadt a most már színes matricákkal, plakátokkal, próbababákkal díszített folyosókon. Ám az egykori osztálytermekbe azóta alkotók, előadók, alapítványok és egyesületek költöztek, hogy pontosan kik, annak személyesen jártunk utána.

Járnivaló pedig volt bőven, egyrészt mert az épület hatalmas: pince-padlással együtt hatemeletes, és ráadásul minden helyiségét lakja valaki. Vikiék kezdetben nem is merték remélni, hogy minden négyzetmétert meg tudnak tölteni, de nagyon hamar kiderült, hogy bőven volt igény az efféle közösségi terekre. Most például nincs is szabad hely, csak várólistára lehet feliratkozni.

A túránkat a régi tornateremből kialakított, 150 fős színházteremben kezdtük, amiről valószínűleg a legtöbben ismerjük a Jurányit. Már mi is több ízben írtunk az itteni produkciókról, legyen az szociális játék vagy egy “súlyos” ügy. Nyáron megszépült a terem, ez első blikkre az új, kényelmesebb székekben nyilvánul meg, amikre már sorszámozott helyjegyeket kínálnak. Itt és a többi néhány játszóhelyszínen is sokféle témában és stílusban nézhetünk meg darabokat a könnyed-vidámtól a reflektív kortársig.

De nem csak az előadásokkor járnak ide ki-be az emberek, naponta több százan fordulnak meg az épületben: jön a Szkéné Színház társulata próbálni, a Lucky Shepherd alkotópárosa a 2. emeleti műhelyébe, táskát szabni, jön az E8 Labor díszletet tervezni. Jelenleg közel 30 alkotóművész, olyan 20 előadóművész és 12 egyéb szervezet közös játszótere a Ház, és jó volt látni, hogy milyen aktív és termékeny élet zajlik itt. Elcsíptük a Gólem Színház egy gyakorlatát, leolvastuk a Noppa Design Stúdió faláról az elvitelre is hasznos,”engedd el” és “pislogj”-féle gondolatokat, és fél füllel hallottuk, ahogy a Tünet Együttes-tagok a következő előadásuk kapcsán egy bábával beszélgetnek.

Valószínűleg a házlakók közül sokan jártak úgy, mint az öt éve itt tevékenykedő Lucky Shepherd-ös Gabóék, akik hamar belakták és nagyon megszerették a teret és a fiatalos közeget. Ők már otthon érzik magukat, de cél, hogy a látogatók így tegyenek, amiben sokat segít, hogy előadásokon túl jöhetünk nyilvános táncórákra, workshopokra, családos programokra, koncertekre, kávézni, de kiállítást nézni is. Az eddigiekkel elégedett, a  jövővel szemben céltudatos és bizakodó a csapat, így bőven van mit ünnepelni. Boldog születésnapot, Jurányi!

Fotó : Csudai Sándor / We Love Budapest
Szerző: Urbán Cintia

MÁRCIUS 2024
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button