Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

 

 


Június első hétvégéjén: kirakART


Nyitási akciók a kortárs művészet jegyében / Kortárs művészettel töltjük fel a Margit-negyed kirakatait
Június 4. és 6. között rendezzük meg meg először Budapesten a kirakART kortárs előadó-művészeti hétvégét öt független befogadóhely – a Bethlen Téri Színház, Jurányi Inkubátorház, Szkéné Színház, MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza – közös szervezésében.
Három napra díszletté változik a város: 30 helyszínen több mint 40 alkotócsoport várja az érdeklődőket változatos programokkal.

 

 


A Jurányi Ház a Margit-negyedben négy helyszínen tölti fel művészettel az elhagyott ingatlanok kirakatait, köztük egy régi virágboltot és bankot. A kirakART kezdeményezéséhez csatlakozik a Margit-negyedben az Átrium és a Bem mozi is.


Bár a járványhelyzet miatti korlátozások enyhülésével az újranyitás izgalmában élünk, Budapest legtöbb színháza - ahogy a Jurányi Inkubátorház is - erre az évadra már nem nyit ki. A független befogadóhelyek ezért úgy döntöttek, hogy a hosszú hónapokra „vitrinbe zárt” művészetet kiviszik az utcára, és biztonságos körülmények között, mégis egyedi módon teremtik meg a lehetőséget a művészek és a közönség várva várt találkozására.


A Trafó által kezdeményezett projekthez a főszervezőkön túl további 10 intézmény csatlakozott, így 30 helyszínen zajlanak majd a programok 3 napon át, közel 70 művész részvételével. Minden műfaj képviselteti magát: lesz kirakat-színház, újcirkusz, kortárstánc, performanszok, installációk, minikoncertek, felolvasás, storytelling, egyperces jelenetek, fotó- és plakátkiállítás, irodalom, jelmezbemutatók, DJ- és VJ setek, valamint gyerekprogramok és bábszínház is.


A Margit-negyedben fellépnek többek között: a Narratíva Kollektíva, akiknek happeningje a játékosság és az átváltozás fontosságára hívja fel a figyelmet; szóló performansszal készül a Katlan Csoport, a Noppa Design installációjában táncol a ZéróPlusz TáncMűvek; Szűcs Edit jelmezei között pedig a Duda Éva Társulat. Az Andaxínház performansszal, a JazzaJ minikoncertekkel várja az arra járókat, amivel párhuzamosan Rácz Nóra képzőművész élőben rajzol. Az Átrium és a Bem mozi élőzenei kirakatkoncerttel várja az érdeklődőket, a SzínMűhely Alapítvány tízperces perofrmatív élőképet mutat be. A gyerekek számára bábelőadással készül a Manna Produkció. Látható lesz továbbá Nagy Fruzsina jelmeztervező dress code: Webcam Fashion című installációja, ami a Covid miatti életmódváltozásokra, Zoom-öltözködésünkre reflektál.
Arra biztatunk Benneteket, hogy az egymásra és a művészetre való (újra)nyitás jegyében látogassatok el minél több helyszínre a Margit-negyeden belül is. Nézzetek be hozzájuk, lessétek meg az alkotókat, akik láthatatlanul is jelen vannak és dolgoznak, hogy ősszel visszatérhessünk megszokott tereinkbe.


A MARGIT-NEGYED PROGRAM:


Kapás u. 46.
EMBERI GYAKORLATOK
JazzaJ minikoncertek & Rácz Nóra élőrajzai


JazzaJ: 2021. június 4. 17.00-19.00 / június 5. 10.00-12.00, 14.00-16.00, 17.00-19.00 / június 6. 14-00-16.00, 17.00-19.00
Rácz Nóra: 2021. június 4.10.00-12.00, 14.00-16.00 / június 5. 10.00-12.00, 14.00-16.00, 17.00-19.00


Zajlik, rohanás, pihenés, pörög a munka, az otthon, barátok, színház, egy sör, mozi, aludni is kellene, sietni kell, bevásárlás, legyél 5 helyen, mindig jókor, jó helyen. Egyszercsak SToP, StOP, STOp, STOP! maradj otthon! ne találkozz! ne tüsszögj, ne érints, ne vegyél levegőt! DE. Vegyél levegőt! Újra lélegzik a város. A virágosnál virágzó a hangulat! JazzaJ minikoncertek és videók, Rácz Nóra képei és élőrajzai – együtt és külön. Gyertek, bizseregjünk!


Margit krt. 26.
SzínMűhely Alapítvány


2021. június 5. 15.00-16.00
2021. június 6. 14.00-16.00


Performatív előképek a HANGOSAN LÉPEK ÉS VISSZHANGZIK AZ OKTOGON című készülő színházi előadáshoz.
Amit a kirakatban a nézők látni fognak, az egy tízperces performatív előkép a HANGOSAN LÉPEK ÉS VISSZHANGZIK AZ OKTOGON című készülő színházi előadáshoz. A színdarab különlegessége, hogy írói kizárólag Z generációs fiatalok. A jelenetek a pandémia első hullámától kezdve íródtak egészen mostanáig. A folyamat során egyre mélyebbre ásnak, máskor borzongató magaslatokig merészkednek a darab szerző-szereplői, érzékenyen felmutatva generációjuk állapotát, közérzetét. Az érettségiző, vagy egyetemi éveiket kezdő fiatalokat a világjárvány életük talán legfontosabb változásának pillanatában állított meg, mégis számtalan belső történéssel gazdagodtak.
SzínMűHely Alapítvány - Pass Andrea, Illés Haibo, Kiskos Bíborka, Melykó Richárd, Nagy Anna, Nyári László, Papp Mátyás, Romvári Boldizsár, Terecskei Aliz, Tóth Klarissza, Tóth Kata: Z GENERÁCIÓS PANDÉMIA PARADIGMA


Margit krt. 55.
Átrium Staff Band
- kirakatkoncert -


2021. június 4. 17.00-17.30
2021. június 5. 12.00-12.30 / 14.30-15.00


"Élőzenei kirakatkoncert, az Átrium előadásaihoz szorosan kötődő dalokból, Kovács Máté és az Átrium Staff előadásában. A kirakatkoncerten elhangzanak többek közt Az Őrült Nők Ketrece, a Chicago, A bogyósgyümölcskertész fia, A félelem megeszi a lelket című előadásokból megismert dallamok, sajátos feldolgozásban.”
Átrium Staff Band:
Kovács Máté – ének
Remete Marcell - gitár
Studniczky László – basszusgitár
Czibor Attila – dob
Gátos Iván – zongora


Margit krt. 54.
Árvai György és Szűcs Edit
TÖRÉSMENTESÍTÉS
Installáció: 2021. június 4-5-6.


Duda Éva & Szűcs Edit
TÖRÉSMENTESÍTÉS
alcím: Ketten megtaláljuk az utunk.
Duda Éva Társulat: 2021. június 6. 17.00-17.15 / 17.30-17.45 / 18.00-18.15 / 18.30-18.45


Egyfélék vagyunk, egy rugóra jár az agyunk. Az egymáshoz való közeledés, a szintézis időszaka jön. Most nincs fontosabb mint egymás megértése, egymás közelsége. A tapintás élménye, az egymásra való reflektálás, mint új megélt élmény költözik vissza a mindennapjainkba. A performance, a jelmezek, a tánc, az installáció, mind a várva várt alkotói együtt rezdülés élményét osztja meg az arra járókkal.


Margit krt. 54.
Nagy Fruzsina jelmeztervező


Installáció: 2021. június 4-5-6.


A dress code: Webcam Fashion c. installációm reflektál a Covid miatti életmód változásokra, ahogy a digitális tér és a Zoom uralja a mindennapi életünket.A "Zoom kereten" belül jelmezeim kiemelt figyelmet kapnak, de csak deréktól felfelé. Ami a kereten kívül esik, az otthoni lehordott viselet.


Bem mozi
Margit krt. 5.
Andaxínház Alkotócsoport
- beavatkozások performansz -


2021. június 4-5. 17.00-19.00


"Én egy egészen rámenős nyúl vagyok. " Beuys100 Beavatkozások performansz Térkorrekciók. Találkozás egy színházi akció kiragadott részletével. A nap végére művészeti idézetek kapcsolódnak egymásba a Bem mozi kirakatának üvegén.


Alkotók, előadók:
Kalocsay Mercedes
Ajtai Péter – nagybőgő
Zsalakovics Anikó


Bem mozi
Margit krt. 5.
Pantokrátor projekt: Közlekedő edények
zenél: Gyáni Levente


2021. június 6. 17.00-19.00


Utcazenész projektnek indult miniprodukció. A művész / Gyáni Levente / rendhagyó gondolatait önti rímekbe groove-box mixeket keverve alá. 2020-ban Közlekedő edények címmel megjelent a Pantokrátor projekt bemutatkozó albuma.


Margit krt. 5/a.
ZéróPlusz Tánc Művek & Noppa Design:
Éntérképek


2021. június 4-5-6. 14.00-16.00


Koreográfiai miniatűrök 2x2 négyzetméterre. Beszédes mozdulatok, megelevenedő tárgyak. Testből jövő személyes történetek. A ZéróPlusz TáncMűvek előadóművészei rövid jelenetekben osztják meg a nézőkkel az utóbbi hónapokban a bezártság alatt szerzett élményeiket, a KIRAKART Alvégi Lóci által kialakított tereiben.
Koreográfia: Berger Gyula
Látványterv, térrendezés: Alvégi Lóci (Noppa Design)
Alkotók, előadók: Fejős Adrienn, Hrotkó Heléna, Hrotkó Csenge, Kovács Sára, Lakatos-Varga Boglárka, Lara Hauser (CH), Majzik Georgina, Matisz Viktória, Alejandra Rosas H. (CO), Stefanovics Anna, Szirtes Júlia Manka, Tordai Luca, Ayumi Toyabe (J), Varga Dóra, Varga Léda, Zámolyi Laura


Margit krt. 5/a.
NARRATÍVA KOLLEKTÍVA:
Attack Of The Elmaradt Szerepz


2021. június 4-5. 17.00-19.00


Elérkezettnek látjuk az időt, hogy kidugjuk orrunkat a téli vackunkból. Most, hogy kaptunk egy lehetőséget, hogy néhány órára elfoglaljunk egy üresen álló bankot, és megtöltsük 2-2 órára alkotó energiákkal, jelzést adunk az utca emberének, hogy a közösségi élmények, a kultúra nem csak a google chrome böngészőkből elérhetők. Laza happeningünk az átváltozás és a játékosság fontosságára, hiányára hívja fel a figyelmet. A járvány alatt jobb híján futárrá lett előadók szabadon improvizálnak az elmúlt egy évben elúszott szerepeiket megidézve. Persze a képzelet nem állhat meg itt, jöhetnek a szerepálmok, ha már végre játszhatunk!


Margit krt. 5/a.
Katlan Csoport / Jobbágy Bernadett [Onopordum Performance]: Install yourself! - body, as a kinetic object


2021. június 6. 17.30-19.00


Tánc - analóg kinetikus bio-szobor; perpetuum mobile
E szóló performance egy olyan kétórás kísérleti folyamat, melyben a mozgó test egy lehatárolt térbe, egy 2x2 méteres dobogó felületére korlátozva mozoghat, gyakorlatilag, mint egy kinetikus szobor a talapzatán. A repetíciókra és a kineszférában való folyamatos bolyongásra épülő improvizáció a test egyszerű mechanikájának ritmusát használva kelti életre a mag-tér állandó metamorfózisát.


Margit krt. 5/a.
Manna Produkció
#élőbábtrailer #mozgóképkirakat #bábszínház


2021. június 5-6. 10.00-12.00
Hogyan is nézne ki egy nonverbális, élő bábtrailer? Most megmutatjuk! A végzős bábrendező szakos hallgatók érkeznek a kirakatba, akik mini performanszokkal bizonyítják, hogy a báb egy fantasztikus és izgalmas műfaj. A performansz során az alkotók a jeleneteket képkockaként értelmezve egy élő bábtrailert hoznak létre.
Nyomokban a csapat Halhatatlanságra vágyó királyfi című előadását tartalmazza.
Résztvevők: Maróthy Zorka, Tóth Mátyás, Hirmann Blanka
ajánlott korosztály: 6+

 

MERRE TOVÁBB?

Érdemes előre figyelni a megjelölt kirakatokat vagy böngészni az infó-térképet, és a szervező intézmények köré csoportosuló szekciók szerint megtervezni a hétvégi kirakART-túrát:


1. Trafó – Üllői út – Stúdió K Színház – Ráday utca – Kettőspont
2. Szkéné Színház – Bartók Béla út – MU Színház – Artus
3. Három Holló – RS9 – Hatszín Teátrum – Bethlen Téri Színház – Gólem Színház
4. Jurányi Inkubátorház – Átrium – Bem Mozi – Margit-negyed


Web és részletes program: http://kirak.art/
FB event: ITT


Támogatók és partnerek: Trafó, Jurányi Ház, Szkéné Színház, Mu Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Brand, Ferencvárosi Önkormányzat, Margit-negyed, Figura Dekor


#kirakART #művészettelfeltöltve

ÁPRILIS 2024
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button