Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

 

 

 

Szalay - Bobrovniczky Alexandrát, a humán területért felelős főpolgármester-helyettest kérdeztük

Izgalmas előadások, amelyek kilöknek a komfortzónából

A tehetséggondozás támogatása érdekében Budapest Főváros Önkormányzata a FÜGE lebonyolításában meghívásos pályázatot tett közzé 2015 őszén. A STAFÉTA célja, hogy a kisebb produkciók és a pályakezdő fiatal tehetségek is bemutatkozási lehetőséghez jussanak, ezzel is színesítve Budapest kulturális életét. A második alkalommal meghirdettet STAFÉTA Pályázat keretén belül 2017-ben hét produkció, öt prózai és két táncelőadás valósulhat meg. Szalay-Bobrovniczky Alexandra Főpolgármester-helyettes értékelte a pályázatot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hogyan értékeli a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett tehetséggondozó STAFÉTA pályázat első „évadát”?
A pályázat azzal a céllal jött létre, hogy a kisebb produkciók, illetve a pályakezdő fiatalok bemutatkozási lehetőséghez jussanak a kőszínházak domináns szerepe mellett, ezzel is színesítve Budapest kulturális életet – úgy érezzük, sikerült. A 2016-os évben kilenc produkció valósult meg: Pass Andrea a Stafétának köszönhetően mutathatta be az első felnőtteknek írt Napraforgó című darabját, a Dollár Papa Gyermekei pedig létrehozhatta első nagyszínpadi produkcióját a Trafóban. A pályázat a kísérletezésre is lehetőséget adott: a k2 Színház a Kárpáti Péter-féle improvizációs technikát próbálhatta ki a Dongó című előadásuk kapcsán, Kálmán Eszter látványtervező pedig Bercsényi Péter bábművésszel és Dányi Viktória táncossal feszegethette a műfaji határokat. A kísérletezés jegyében született Soós Attila Woolf-adaptációja és a STEREO Akt Etikett című produkciója is. Külön örömünkre szolgál, hogy három táncelőadás, Rózsavölgyi Zsuzsa, Dányi Viktória és Fülöp László produkciója is bemutatásra került.

A második alkalommal meghirdettet Staféta Pályázat keretén belül a 2017-es évben hét produkció, öt prózai és két táncelőadás valósulhat meg.
A második kiírásra kilencven pályamű érkezett, a jelentkezők száma jól mutatja, hogy mekkora szükség van a Stafétához hasonló pályázatokra. Nem volt könnyű dolga a kuratóriumnak a döntésnél, de úgy érzem, hogy az előző évhez hasonlóan izgalmas és sokszínű előadásokat láthat majd a közönség a 2017-es évben. Az első két új bemutatóra már sor is került: februárban Olasz Renátó és Horváth János Antal Kitagadottak című Schiller-átirata került bemutatásra az Ódry Színpadon, mely többek között a törvényenkívüliségről, a kitagadott létről, a generációs szakadékról, az apahiányról és a lázadás létjogosultságáról beszél. Áprilisban a másodszoros Staféta-nyertes író-rendező, Pass Andrea mutatta be a Bebújós című darabját a Jurányiban: Petrik Andrea, Herczeg Adrienn, Schruff Milán, Formán Bálint és Réti Adrienn a gyerekek és a felnőttek megtévesztésig hasonló világába kalauzolják a nézőket. A Staféta-bemutatók sora ősszel folytatódik: Császi Ádám a Szkénében, Fekete Ádám, Mészáros Máté és Juhász András – Szenteczki Zita párosa a Trafóban, Vass Imre pedig a MU Színházban mutatja be rendezését.

Addig is milyen Staféta-előadások láthatóak még az idei évadban?
Május 10-én a MU Színházban Rózsavölgyi Zsuzsa 1.7 című előadása lesz látható, mely a női test természetes és természetellenes voltát állítja a középpontba, a Jurányiban pedig Pass Andrea két előadása, az előbb említett Bebújós, illetve a Napraforgó című darabja kerül műsorra május 11-én és 15-én.

Várható a Staféta Pályázat folytatása?
Örömmel mondhatom, hogy igen, hiszen hosszú távon szeretnénk biztosítani ezt a lehetőséget a fiatal tehetségek mentorálása területén. A terveink szerint idén szeptemberben hirdetjük majd meg a pályázati felhívást, úgyhogy nagy érdeklődéssel várjuk a pályamunkákat.

Fotó: Leiner András

STAFÉTA – Budapest Főváros Önkormányzatának tehetséggondozó projektje.

Facebook: https://www.facebook.com/stafetapalyazat/

Instagram: https://www.instagram.com/stafeta/

web: http://www.fugeprodukcio.hu/fuge/stafeta-palyazat.html

ÁPRILIS 2024
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button