Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

 

 

 


„A STAFÉTA pályázatnak feltűnően nőtt a renoméja, számon tartják, és nem csak a pénz miatt.” Mácsai Pált, a fővárosi fenntartású Örkény István Színház igazgatóját, a STAFÉTA pályázat egyik szakmai kurátorát kérdeztük, miért gondolja fontosnak a már negyedik éve működő pályázati lehetőséget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tehetséggondozás támogatása érdekében Budapest Főváros Önkormányzata 2015 őszén hívta életre a STAFÉTA pályázatot. A Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága együttműködésének köszönhetően idén már 40 millió forint támogatás került felosztásra a STAFÉTA pályázat keretén belül. Ennek eredményeképpen a 2019/2020-as színházi évadban tíz produkció valósulhat meg, ezúttal a néptánc, a cirkusz, a próza és a kortárs tánc kategóriáiban.

Már az elejétől kuratóriumi tagként vesz részt a STAFÉTA pályázatban. Hogy látja, hogyan változott az elmúlt négy évben a STAFÉTA?

A pályázatok akkor is jók voltak, most is azok.
A STAFÉTÁNAK feltűnően nőtt a renoméja.  Ezt a pályázatot számon tartják, és nem csak a pénz miatt.

Hogyan képzelné el a STAFÉTA pályázatot a jövőben?

Szükségszerűnek tartom, hogy tovább növekedjen a produkciókra adható összeg. Maguk a produkciók igazolják ezt. Színházi életünk megújulásának megkerülhetetlen inspirációi jönnek a független szférából. Rég így van ez, tulajdonképp fél évszázada.

Hogyan látja a STAFÉTA keretében eddig megvalósult előadásokat?

Elég sokat láttam, vagy szerényebben, többet. Egy sem okozott csalódást, komoly munkák, látszott, hogy az előkészítéstől a bemutatóig minden fázist komolyan vettek és alaposan csinálták végig. Erős élmény mind.

Milyen szempontokat vett figyelembe kurátorként a pályázatok elbírálásakor?

Az átgondoltságot, az eredetiséget, a merészséget, a megvalósíthatóságot. És számít a stílus is, az is igény kérdése, odafigyelésé, készségeké.

Szenteczki Zita, Hegymegi Máté is rendezni fog az Örkény István Színházban jövő évadban. Mindketten STAFÉTA nyertes rendezők. Úgy tűnik, az Örkény Színháznak is fontos a fiatal pályakezdők felkarolása, megmutatása a nagyobb közönség előtt.  

Nagyon. Idén három negyven éves rendező dolgozik nálunk, és van egy senior: én. És négyen harminc körüliek, vagy fiatalabbak.
Egészséges aránynak érzem.

 

fotó: Dömölky Dániel

MÁJUS 2024
H K Sz Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button