Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

 

 

 

Díjeső a Jurányiban!

A STAFÉTA Pályázat és a TITÁNium Színházi Projekt Díjátadó Gálája a Jurányiban

,,Jó érzés ebben a díjátadóban, hogy itt már mindenki győztes, hiszen vagy megvalósította a TITÁNium vagy a Staféta projektben a régóta tervezett előadását és ehhez anyagi és infrastrukturális támogatást kapott, vagy a FreeSZFE tanulója és ilyen jogon most részt vehetett az idei meghívásosra szűkített tehetséggondozó pályázatunkon.” -  kezdte köszöntőjét Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Füge Produkció elnöke a Staféta Pályázat és a TITÁNium Színházi Projekt díjátadóján.

 

 

 

 


2022. június 3-án lezárult a szavazás a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta Pályázat közönségdíjáért.
A nézők ezúttal 29 előadásra adhatták le voksaikat, ugyanis az elhúzódó járványhelyzet miatt a korábbi években nem valósulhatott meg a közönségszavazás.

A Budapest Főváros Önkormányzata és a Füge Produkció közös kezdeményezését 2015-ben olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik a kreatív, innovatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak tudnak lenni Budapest kulturális életében. A Staféta Pályázat az elmúlt években összesen 45 produkció létrejöttét tette lehetővé.

A Staféta közönségdíjat a 2018-as év egyik nyertese Horváth János Antal adta át Göndör Lászlónak, aki Laboda Kornéllal és Szakács Zsuzsával közösen vette át Cséffai Györgyi szobrászművész alkotását. Emellett a Nagymamával álmodtam alkotói a Füge Produkció - támogatói bevonásával - 1.000.000 Ft produkciós támogatást nyertek el, amely egy újabb bemutató megvalósításához nyújt segítséget.

 



Pass Andrea, a már többszörös Staféta nyertes alkotó, az Eltűnő ingerek című produkcióért a 20 éves Fidelio 2.000.000 Ft értékű médiacsomagját Canjavec Judit a Magazin lapigazgatótól és Várhegyi András főszerkesztőtől kapta meg.

 



Feigl Nóra, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. képviseletében a harmadik helyezettet Kelemen Kristófot, a Megfigyelők szerzőjét és rendezőjét, valamint az előadás stábját egy nagy értékű Budapest kártyával ajándékozta meg. A fiatal alkotó a III. TITÁNium pályázat egyik nyertese, ahogy korábban Rozgonyi - Kulcsár Viktória is említette: ,, A titánokból lesznek a staféták”.

 



Villáminterjú a díjazottakkal:

GÖNDÖR LÁSZLÓ
NAGYMAMÁVAL ÁLMODTAM

Miben segítette a Pályázat a munkádat?
A Staféta pályázaton való győzelem nekem elsősorban önbizalmat adott, ami jól jött, mert relatíve későn kezdtem el színházzal foglalkozni, “kivülről” jöttem. Sokáig kérdéses volt számomra, hogy fel tudok-e kerülni a színházi térkép, azon részére, ahova szeretnék.

10 éve gondolkozom azon, hogy valamilyen közös alkotást hozzak létre a Nagymamámmal. 9 éve mentem ki Amerikába, hogy közgazdászból színésszé váljak. 6 éve jelentkeztem először a Staféta pályázatra a projektnek egy korábbi tervével szintén, Laboda Kornéllal: nem sikerült. 2 éve pályáztam másodjára: sikerült. 1,5 éve költöztem be a Nagymamámhoz. Fél éve mutattuk be a Nagymamával álmodtamot a Trafóban. Ezt 15 teltházas előadás követte. 1,5 hete mutattuk be a darab angol nyelvű verzióját New Yorkban, ma pedig a Jurányiban várjuk izgatottan a Staféta közönségszavazás eredményét.

Mit üzensz az utódodnak, a következő generáció alkotóinak?
Olyan dolgot érdemes csinálni, ami még nincs, és - a gondolat, hogy lesz - valami nagyon erős zsigeri izgalmat okoz.

Mi volt a legmeghatározóbb pillanata a próbafolyamatnak?
Amikor a stábbal közösen először meghallgattunk egy szinte random kiválasztott Nagymamámnál készült hangfelvételt a nappalinkban. Mindenki megrendült. Azt éreztük, ha már csak ez megtörténik másokkal is, ami most velünk megtörtént egy szobában a földön fekve, az mar színház, ráadásul jó színház.

Ha azt mondom Staféta, azt mondod…
Örök hála.

PASS ANDREA
ELTŰNŐ INGEREK

Miben segítette a Pályázat a munkádat?
Az első Staféta nyertes előadásom a Napraforgó volt, számomra egyértelműen ez hozta el a szakmai áttörést és figyelmet. Ezt követte a Bebújós, ami ezt a folyamatot vitte tovább, majd az Eltűnő ingerek, amit a mai napig eddigi legfontosabb előadásomnak tartok. Ha nincs a Staféta, nincsenek ezek az alkotások sem, és en sem az lennék, aki most vagyok.

Mit üzensz az utódodnak a következő generáció alkotóinak?
A Staféta pályázat egy olyan ugródeszka lehet, ahonnét elrugaszkodva megkezdődhet alkotói szárnyalásod. Érdemes ezt nagyon jól kihasználni. Hogy mit jelent ez a "nagyon jól", ezt már minden alkotónak magának kell tudni megfogalmaznia.

Ha azt mondom Staféta, azt mondod...
... léteznek még csodák.


KELEMEN  KRISTÓF
MEGFIGYELŐK

Miben segítette a Pályázat a munkádat?
A Megfigyelők című előadásunk független színházi viszonylatban komolynak számító költségvetésből tudott elkészülni – a Staféta alaptőkét biztosított, amely kiegészülve az NKA és a Katona József Produkciós Pályázat kisebb összegű támogatásával, lehetővé tette, hogy az alkotói fantáziánkat szabadjára engedjük. A Staféta stábja továbbá a marketingben és a megjelenésekben is segítette a produkciót, amely végül egyértelmű láthatóságot kapott a budapesti függetlenszínházi palettán.

Mit üzensz az utódodnak a következő generáció alkotóinak?
Azt, hogy ne akarjanak senkinek és semminek sem megfelelni, közben mégis mérjék fel, ismerjék meg azt a kontextust, amelyben dolgoznak. Ha pontosan elemezzük magunkat és a saját helyzetünket, úgy hiszem, jobban el is tudunk rugaszkodni attól.

Ha azt mondom Staféta, azt mondod...
Újabb startvonal, elrugaszkodás, fejlődés, továbbadás.

Átadták az idei TITÁN-díjat!

Az V. TITÁNium Színházi Projekt négy megvalósult előadása közül (Kenéz Ágoston: A Háromfejű Király, Kovács Domokos: A jegesmedvék etetése tilos, Gábor Sára: Kutyaportéka, Bán Bálint – Mózes András: Mady Baby) Kenéz Ágostont választották meg az Év Titánjának. Nyereménye 200.000 Ft összegű pénzjutalom a Mastercard jóvoltából, melyet Papp Endre az előző Titán – díjas alkotó adott át.

Kenéz Ágoston: ,,A hatalmas szakmai segítség mellett, amit a képzések nyújtottak, a legnagyobb segítség az volt, hogy végig éreztem, a Füge hisz a projektemben. A bizalom, amit tőlük kaptam óriási segítség volt, amikor nehézségekbe ütközött a munka. Nagy fába vágtuk a fejszénket, de a titániumosokon sosem éreztem, hogy ez elrettentené őket, így én is meg tudtam őrizni a bátorságomat.”

 



Az eseményen kihirdették a VI. TITÁNium Színházi Projekt meghívásos pályázatának nyertes alkotóit is, akik idén a FreeSZFE Egyesület rendező, színházcsináló, dramaturg és színház és performansz szakos hallgatói közül kerültek ki. A mentoráltak egy négyhónapos mentorprogram keretében megismerkedhetnek többek között a produkciósvezetés, a pályázat- és költségvetésírás, a kommunikáció és marketing feladataival, a színészegyeztetés és a technikai tervelfogadás folyamatával.

A 22 beérkezett pályamunkából a szakmai zsűri 15 nyertes pályázatot választott ki, melyek alkotói részt vehetnek a szeptemberben induló TITÁNium mentorprogramban.
Közülük kerül ki 2022 decemberében, a projekttervek kidolgozottsága alapján, 3 pályázó, akik a 2022/23-as évadban a Füge és partnerintézményei pénzügyi és infrastrukturális támogatásával megvalósíthatják a produkciójukat.

A nyertes pályázók:
Antal Bálint - színházrendező V., Siflis Anna - bábrendező V. és Pável Réka, Fodor Orsolya - bábrendező V., Juhász Maja és Zilahy Anna - színházcsináló szak, Al-Farman Petra - színházi dramaturg III., Bagossy Júlia - színházrendező III., Birta Márton - színházcsináló szak, Farkas Dorottya és Kárász Emese - színházcsináló szak, Kozma Zsófia Rebeka - színház és performansz szak, Szántusz Noémi - színház és performansz szak, Nyári Ádám - színházrendező III., Szacsvai István - színházcsináló szak, Balázs-Piri Noémi - színházi dramaturg III. és Lestyán Attila, Szauer Lilla - színházi dramaturg III., Csehi Rebeka - színházrendező III.

 



Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, Staféta, Füge Produkció, Budapest Brand Nonprofit Zrt., Fidelio, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Szkéné Színház, MU Színház, Bethlen Téri Színház, SÍN Kulturális Központ

#nemesacél #tehetséggondozás #innováció #tapasztalat

Fotó: Gulyás Dóra

ÁPRILIS 2024
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button