Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

 

 

 

Megtartotta évadzáró eseményét a Füge Produkció.

 

Rozgonyi- Kulcsár Viktória, a Füge Produkció elnöke, a Jurányi Ház vezetője megköszönve a stáb egész éves kitartó és színvonalas munkáját összegezte, milyen kihívásokkal nézett szembe a Jurányi Ház a 2021-22-es évadban...

 

 

 

 

 

 

 

A járványhelyzet miatt bemutatók torlódtak fel, előadások maradtak el, számolni kellett a stábon belüli megbetegedésekkel és a nézőszám visszaesésével. A folyamatosan változó szabályok miatt az intézményi felelősség hangsúlyosabb lett. A kiélezett kultúrpolitikai helyzet, a támogatások megvonása, a lelassult döntéshozatali mechanizmusok nem könnyítették a munkát, ahogy a feszült külpolitikai helyzet következtében bevezetett megszorító intézkedések és a szolgáltatók és közművek radikális áremelése sem.

 

Ebben az évadban zajlott a bérleti szerződés újratárgyalása. Budapest Főváros Önkormányzata 5+5 évre hosszabbítja a Jurányi Ház bérleti szerződését, azonban
csökkentett területen folytatja a Ház a működését, hiszen egy II. kerületi bölcsőde költözik a B épület alagsorába, ami tagszervezeti változásokat, belső átalakításokat von maga után.

A 2021-22-es évadban 4 saját premiert tartottunk (Hajtűkanyar Autósiskola, Saját drive, Hatás alatt, Cécile), 4 koprodukciót mutattunk be (Roletti, avagy Jakab és János
legendás barátsága, Nem baj, majd megértem, 1 V 1 – zenés stand up, Finálé), és 8 befogadott előadás került a repertoár műsorunkba (Láthatáron Csoport Mit ér, ha?, Stereo Akt Ex katedra, Narratíva Kollektíva A Negyedik – Dante pokla, Demerung (Csehov Meggyeskertje), Táp Színház Szarvasnak gyermeke, Tünet Együttes Nothing  personal, Neptun Brigád Kánon, valamint Klakker Társulás Madárhegy). A Jurányi és a Pagony Kiadó Hab a tortán! mesesorozata 4 gyerekelőadással bővült: Boribon és a 7 lufi, Csoda és Kósza, Dorka és az elgurult gomb, illetve A hisztis királykisasszony. 9 Staféta bemutatót láthatott a közönség Budapest különböző játszóhelyein: Éneklő fiatalok, A kredenc a pincében maradt, Tonio Kröger, Nagymamával álmodtam, game changer, Social Karaoke, A, Outsiders, Hidden mom. Így ebben az évadban összesen 29 bemutatót tartottunk, 267 előadást a Jurányi Házban és 126-ot Házon kívül.

Ebben az évadban mindhárom tehetséggondozó projektünket aktivizáltuk: megtartottuk az V. Tantermi Színházi Szemlét, kiírtuk a VI. Staféta Pályázatot és a VI.
Titánium Színházi Pályázat
ot, utóbbira a FreeSZFE Egyesület hallgatóit hívtuk.

Szeptemberben útjára indult a Színház a város hangjátékprojekt. Azóta 12 kortárs író tollából 18 hangjáték született, és a projekt már két díjjal (Bronze Pencil és Hipnózis 2022) is büszkélkedhet. Megrendeztük az első Anyacsak1 színházi fesztivált a szülővé válásról: 5 helyszínen 17 színházi előadáson és 19 szakmai programon vehettek részt az érdeklődők. A Füge szervezésében ezúttal 13 színház bevonásával harmadjára valósult meg a kirakART – művészettel feltöltve projekt.

Az évadzárón rendhagyó módon jelen voltak a 2022-23-as évadra tervezett bemutatóink alkotói, akik projekttervükről meséltek a Füge stábjának.

A Titánium Színházi Pályázaton nyertes Fajankót Kovács Dániel Ambrus rendezésében először a szegedi Thealter Fesztiválon mutatjuk be, majd szeptemberben a Jurányi
Színháztermében. Bíró Eszter Szenes Hanna c. darabját Widder Kristóf rendezi Szentendrén, budapesti bemutatóját szeptemberben tartjuk a Jurányi Kamaratermében. Kókai Tünde Staféta nyertes előadása, A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés augusztusban a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban látható. A szintén Staféta nyertes Kárpáti Pál Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak c. társas monodrámája szeptemberben a Trafó Klubban kerül bemutatásra. Pass Andrea Egyedül ébredők c. színdarabjának premierje 2023-ban lesz. Szenteczki Zita és Kovács Domokos Édouard Louis Qui a tué mon père c. regényét adaptálja színpadra a Budapesti Bábszínház társulatával. Pető Kata a Fleabag c. sorozat nyomán saját monodrámával készül. A Narratíva Kollektíva két bemutatót tervez: Kovács D. Dániel az áprilisban elmaradt Dimenziólépcsőt rendezi decemberben, Hegymegi Máté bemutatója később várható. Horváth János Antal a második Anyacsak1 Fesztiválon mutatja be Samuel Bailey Kutyabaj c. darabját a szombathelyi Weöres Sándor Színház közreműködésével. A Neptun Brigád trilógiájának harmadik részét írja és rendezi Kovács Dániel Ambrus Dehogy van jól címmel a megszokott alkotógárdával. A Jurányi és a Pagony Kiadó Hab a tortán! mesesorozatának kínálata tovább bővül Szemenyei János és Kovács
Lotti, illetve a Cég (Kárpáti Pál, Veronika Keresztesova, Zsigó Anna és Szabó Sipos Ágoston) gyerekelőadásaival. Októberben jubileumi rendezvénnyel készülünk a Jurányi 10.
születésnapja alkalmából. Hosszútávú támogatónkkal, a Mastercarddal közösen Alkotótárs inkubációs pályázatot írunk ki. Ősszel meghirdetjük a VII. Staféta pályázatot, elindítjuk a tehetséggondozó ifjúsági projektünket Pass Andrea és alkotótársai közreműködésével, valamint megtartjuk a Titánium Pályázat négyhónapos mentorprogramját.

 

Képgaléria ITT...


Fotók: Gulyás Dóra

ÁPRILIS 2024
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button